Translate

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

четвртак, 29. јануар 2009.

Стварање утицајног књижевног електронског медија


Породична Кућа Лукића у Мишљеновцу, код Кучева, с-и Србија

Заветине и Мобаров институт су покренуте са вером да су часописи и књиге вечни новац, светски капитал. То је девиза Едиције ЗАВЕТИНА, београдских Заветина, које су покренуте пре више од четврт века, као тзв. Алтернативна или Пишчева издања. Заветине су опстале више од четврт века без ичије помоћи, пре свега без помоћи и СФРЈ и СР Србије. Мирослав Лукић је основао и објављивао неколико књижевних часописа (Заветине, Дрво живота, Уметност махагонија. Трећа Србија, Идентитет, Посебна породична заветина, Алманах за живу традицију, књижевност и алхемију, и Велику магазу). Успео је да објави на стотине бројева споменутих часописа, истина у тиражима невеликим. Домет штампаних ствари у ограниченим тиражима је, признајмо, ограничен. Заветине су, из тога гета малих тиража, изашле захваљујући званичним веб презентацијама Заветина, блогосфери Заветина и интернет издањима својих часописа...Захваљујући овом Блогу, одавде се може кренути у својеврсни електронски лавиринт београдских Заветина, иза којих не стоји ни велики ни прљав капитал, већ несебичност и неуморност српског писца, антологичара, романописца, уредника, издавача Мирослава Лукића. Заветине су дословно Мирослав Лукић са својим најближим сарадницима, а преко њих и њега, и она друга, у штампаним медијима у Србији и свету, често невидљива, исконска, или погрешно описана, друга Србија.
У намери да потпомогне очување живе традиције, књижевности и алхемије, антропологије, упоредне религије, старог и новог балканског наслеђа, општекорисног за све слојеве српског друштва, Европе и човечанства, исконске културе, националне, европске и светске, Лукић је основао ово Сазвежђе ЗАВЕТИНА, које може прерасти и у друштво, асоцијацију, организацију, књижевно-културну, пре свега, која би откривала закопане вредности - блага у најширем смислу речи, и припомогла општој обнови народног духа и вредности, вредновања и превредновања, ширења како класичне тако и савремене или модерне књижевности, националне, европскер, светске, пружајући прилику за стварање и оглашавање - преко великих књижевних конкурса - великом кругу даровитих појединаца без обзира на националну, верску или политичку припадност, људима неоптерећеним политичким или расним и другим предрасудама. Сазвежђе Заветина тако може постати својевсрна Зона преливања, где би се различитост европских нација и култура и књижевности укрштала, преплитала, стварајући нешто много боље ђто Србија, Европа и свет до сада нису имали...
Са више од стотинак објављених књига, са више од стотинак бројева објављених свесака, часописа, Заветине су показале и доказале да се може опстати и као алтернативни, неофицијелни издавач, немонополски, невладин, ненаметачки, и да се при томе не буде у опакој власти једног узаног или ширег круга ограничених визија...
Додељујући две књижевне награде, Дрво живота и Амблем тајног писма света, Заветине су зауставиле опаку и погубну инфлацију књижевних награда у Србији.
Упркос свему томе, штампани медији у Србији, игноришу и феномен и постојање Заветина.
Заветине су практично морале да се за све изборе саме. Тако је и стварање и покретање овог Блога део те стратегије борбе и самоорганизованости у једном свету који је дубоко огрезао у себичности, наметачком духу и самодовољности.
Овде су отворени они прозори, који су у Србији иначе затворени. Одавде можете погледати и далеко унапред и далеко уназад, горе према звездама, и доле, где зјапе понори и бездани уметности и противуречности једног друштва.
Позивамо на сарадњу све заинтересоване писце.
Препоручујемо посетиоцима овог Блога да своје пријатеље свуда по свету обавесте о постојању овог Сазвежђа.
ЗАВЕТИНЕ - Цео свет


Нема коментара:

Постави коментар