Ограничени детаљи о рођењу ове бебе откривени су пред почетак конгреса Америчког удружења репродуктивне медицине који ће бити одржан следећег месеца и на коме ће се детаљније дискутовати о овој теми.

Према критичарима, поступак се своди на генетску модификацију људи или чак “играња Бога”. Међутим, присталице кажу да ће то омогућити женама са одређеном врстом генетског обољења да имају здраву децу.

У Извештају у часопису “Неw Сциентист” наводи се да је беба, Абрахим Хасан сада стара три месеца. Нјегови родитељи су Јорданци, а процедуру су у Мексику спровели стручњаци из Сједињених Америчких Држава.

Ибрахимова мама, Ибитсам Шабан има Леи синдром, фатални поремећај који утиче на развој нервног система и који би пренела на своју децу.

Иако је Ибитсам здрава, њено двоје деце је преминуло због последица наследне болести. Девојчица је живела до шесте године, а дечак је имао свега осам месеци када је преминуо.

Постоје различити начини креирања такозване бебе три родитеља.

Техника коју је користио доктор Джон Занг и његов тим са клинике за плодност у Нјујорку укључује узимање језгра из јајне ћелије госпође Шабан која садржи њену ДНК и потом га усади у јајну ћелију донатора којој је језгро уклоњено али које има здраву митохондријску ДНК. Све се то уради пре него што се изведе оплодња ин-витро очевом спермом.

За разлику од обичног ДНК, које поседује информације које нас чине онаквим какви јесмо, митохондријска ДНК обезбеђује снагу за ћелију.

Многи научници из ове области инсистирају на томе да је термин “три родитеља” нетачан јер је значајан део ДНК заправо од две особе.

Доктор Занг је рекао да су он и његов тим отишли у Мексико где нема правила пошто ова техника још није одобрена у САД.

Многи научници који раде у овој области поздравили су вест о рођењу бебе са три родитеља уз помоћ нове технике.

Професор Берт Смитс, директор Геном центра у Мастрихту је рекао: “Најзад, након митохондријске донације рођено је прво дете чија мајка има ДНК мутацију”.

Овим подухватом отворило се ново раздобље у медицини па ће од сада моћи да се помогне и другим породицама са дефектним митохондријима.