Translate

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

понедељак, 15. јун 2015.

Шта би вам рекао Тесла, сада, да може

МИНИСТАРСТВО културе и информисања каже у свом саопштењу за јавност да се залаже да се Збирка меморијалних предмета у Музеју Николе Тесле и даље чува у овом музеју, да урна са земним остацима Николе Тесле остане у њеном саставу и да се и надаље поштује воља најближих сродника великог научника и проналазача, каже се у саопштењу.
Већ више од пола века урна се чува и штити у музеју у складу са највишим професионалним и етичким cтандардима, да је изложена на начин који обезбеђује доступност јавности, и да је почаст Николи Тесли исказало више од милион посетилаца из земље и света, свих вера и нација. Једна од најзначајнијих компоненти Музеја Николе Тесле, поред архиве, библиотеке и других драгоцених збирки, јесте и меморијални део у коме се налази и чува урна са земним остацима Николе Тесле.
Урна ужива статус културног добра као део Збирке меморијалних предмета који се чувају у музеју. Поред урне, у овој збирци је и посмртна маска Николе Тесле (5 гипсаних одливака) као и посмртни отисак Теслине десне руке. Ова збирка представља јединствен меморијал Николи Тесли.
Музеј Николе Тесле је јединствена установа заштите културног наслеђа у Србији као једини музеј у свету који чува оригиналну, личну заоставштину Николе Тесле. Због универзалне вредности за човечанство, Архив Николе Тесле који се чува у овом музеју, 2005. године је уврштен у Светски регистар "Памћење света" који води Унеско, истиче се у саопштењу.
       = коментари читаоца: неимени 15. јун 2015. 13:07 #3532597

Човек је крштен, зашто његове остатке излажете? Какви етички стандарди постоје за излагање нечијих посмртних остатака? Крштеном човеку треба да се зна гроб, да му они који то желе могу одати почаст, а не да неко ко жели да му ода пошту долази у музеј и попут оних перфоматора од пре неки дан медитира пред урном. Каква то смисла има? О каквој је то култури реч да човек нема гроба? Какво је то глупо поуивање на наводне жеље наводних рођака? Обележите човеку гроб како спада, престаните се срамотити
Opaki 15. јун 2015. 13:06 #3532593
Zelim ministru kulture dug zivot.Onda jednog dana,kad umre,njegovo telo ili urnu neka izloze z muzeju ili filharmoniji...ako je to normalno
sahranite ga negde nebitno gde 15. јун 2015. 12:44 #3532559
Je l' moze neko da mi navede jos nekog naucnika iz kraja 19. i pocetka 20. veka ciji posmrtni ostaci sluze kao muzejski eksponat? Je l' moze neko uopste da mi navede naucnika ciji posmrtni ostaci sluze kao muzejski eksponat?
vh 15. јун 2015. 12:46 #3532562
nema para za Teslu ni u Americi ni u Srbiji....Ne u muzej ne u crkvu, treba pohraniti urnu na groblje, spomen obelezje. Ili ako Srbija to nije u stanju, obratiti se Hrvatskoj, mozda oni mogu napraviti spomen Tesli, gde su mu preci i resiti taj problem. Na kraju krajeva Beograd i nema nista sa Teslom- u smislu mesta rodjenja i porekla.




Министарство културе: Урна Николе Тесле да остане у музеју | Култура | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар